16 Februari 2015

~ Resepi mudah : Kinilaw ~


Kinilaw? Apo tu?
Hiihihi resepi ni aku belajar dr kawan Sabahan...
Mudah sgt....tp sodap....

Bahan2nya :
Ikan bilis fresh, mangga muda, cuka masakan, jus limau nipis, bawang besar hiris2, 
cili padi hiris2garam, gula secukup rasa.

Cara buat :
Bersihkan ikan bilis, buang tulang di tengah 
(kalo takmo hanyir rendam jap dlm air asam)


Then toskan. Rendam dlm cuka masakan sampai tenggelam semua ikan lebih kurang 30 min.
Sampai isi ikan bertukar jadi kaler putih.
Pastu basuh, gaulkan dgn bahan2 lain yg dihiris tu. 
Letak garam. gula, jus limau nipis skit. Siap!


Sodappppp wehh.....
#Walaupun ikan tu tak masak, tapi x hanyir pun............


3 ulasan:

  1. baru nak mnta resepi tgok2 dh ada... tq my sis

    BalasPadam
  2. mcm tak penah nmpk je kt pasar jual ikan bilis fresh ni..tapi penah nmpk menu ni time gi sabah ari tu tak penah cuba takut hanyir tapi ni kta sedap nnti bleh try la..

    BalasPadam